Обережно, афера! Водії стають жертвами фейкових штрафів

  • Юлия
  • 05.02.2021 696

Шахраї користуються бажанням водіїв погасити штрафи до суду, заплативши половину їх вартості.

Водії все частіше стають жертвами зловмисників, отримуючи на електронну пошту фішингові повідомлення про необхідність сплати штрафу, замасковані під офіційні повідомлення патрульної поліції.

Зловмисники отримують персональні дані власників авто і використовують цю інформацію для відправки неправдивих повідомлень. До речі, останнім часом в Україні почастішали випадки витоку персональних даних в мережі інтернет.

Потрапити на вудку шахраїв не так вже й складно, особливо через неуважність. Фішингові листи ідентичні тим, які відправляє патрульна поліція, але при цьому посилання в листах ведуть не на офіційний електронний кабінет водія, а на сайт-клон, де розміщені підроблені реквізити для оплати штрафів.

Як правило, жертвами такого роду шахрайства стають неуважні водії, які оплачують штраф, не вникаючи, чи був факт порушення насправді.

Як убезпечити себе від подібних ситуацій? Експерти дають декілька простих порад.

По-перше, не варто переходити за посиланнями, отриманими в електронних листах. Для того, щоб зайти в кабінет водія, користуйтеся перевіреним і заздалегідь збереженим в закладках браузера посиланням.

По-друге, переконайтеся, що факт порушення дійсно був насправді. Крім інформації про дату, місце порушення і його суті правоохоронці фіксують сам факт порушення – до листа додається фото і відео з місця порушення, де чітко видно номер вашої машини і видно, з якою швидкістю рухається автомобіль.

Проте, для надійності краще ще раз перевірити, чи дійсно штраф має місце бути. Зробити це можна кількома способами:

1. В електронному кабінеті водія із зазначенням ЄЦП.

2. Через верифіковані МВС додатки і telegram-канали.

3. За допомогою надійних платіжних сервісів. Наприклад, cервис Raiffeisen Bank Aval і Platon дозволяє вчасно виявити штрафи і оплатити їх за ціною в два рази дешевше. Достатньо ввести номер автомобіля та ІПН власника авто. Вся необхідна інформація підтягнеться автоматично, як за штрафи з відеофіксацією, так і будь-які інші порушення правил дорожнього руху.

Така ж послуга доступна користувачам мережі автозаправних станцій Glusco. Це можна зробити на сайті компанії або в додатку «Glusco талони».

Обидва сервіси дозволять побачити всі наявні штрафи за ПДР, а також за допомогою платіжного провайдера Platon швидко оплатити їх на захищеній сторінці оплати, яка відповідає найвищим вимогам безпеки.

Підписатися на розсилку

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що з’явився новий Telegram-бот, який продає персональні дані українців.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284