Підписано закон про банки, який поліпшить їх стабільність та захист вкладників

  • Юлия
  • 03.08.2021 2641

Вчора, 2 серпня, Президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо вдосконалення банківської системи.

Даний документ передбачає сприяння стабільності банківського сектора і посилення захисту вкладників.

У прес-службі офіційного інтернет-представництва Президента України повідомляється, що Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення питань організації корпоративного управління в банках і інших питань функціонування банківської системи» № 1587-IX 30 червня 2021.

Повідомляється, що мета даного закону в тому числі й адаптація банківського законодавства України до правових норм Європейського Союзу.

Зокрема, документ зміцнює корпоративне управління в банках шляхом підвищення відповідальності ради та правління фінустанови за прийняті рішення.

Крім того, розширюється перелік питань, які відносяться до виключної компетенції ради банку. Разом з тим, встановлюються вимоги до членів ради і правління банку щодо їх колективного придатності.

Також повідомляється, що даний документ впроваджує трирівневу систему внутрішнього контролю банку. Система повинна бути інтегрована в систему корпоративного управління. Подібна практика сприятиме поліпшенню якості управління банками, включаючи управлінням ризиками.

За даними прес-служби Президента, Закон також прописує нову структуру капіталу банку, включаючи вимоги до формування буферів капіталу. Зокрема, встановлюються вимоги щодо достатності внутрішнього капіталу і ліквідності банку з урахуванням можливих ризиків.

Разом з тим, закон розширює повноваження Національного банку в області нагляду.

Крім того, за допомогою даного документа посилюються вимоги до ліцензування банків і акціонерів, удосконалюються положення щодо здійснення консолідованого нагляду за банківськими групами, узгодження придбання або збільшення істотної участі в банках.

Підписатися на розсилку

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що за півроку перекази в Україні зросли: надійшло понад 6 млрд доларів.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284