Розкриття банківської таємниці в Україні: почали діяти нові правила

  • Юлия
  • 07.10.2021 2551

Нацбанк прийняв постанову про зміну правил зберігання, використання, захисту та розкриття банківської таємниці.

Даний документ був опублікований на сайті регулятора 5 жовтня і набув чинності 6 жовтня.

Згідно з постановою, передбачено, що банк розкриває інформацію, яка містить банківську таємницю, на письмовий запит власника або на його письмовий дозвіл.

Повідомляється, що інформація про рахунок умовного зберігання і за операціями з ним розкривається банками на письмовий запит бенефіціара. У свою чергу, інформація про залишок коштів на банківському рахунку, майнові права та операції з грошима розкривається також за письмовим запитом обтяжувача, який має таке право за договором.

Таким чином, банківська таємниця, яка може бути розкрита, складається з таких пунктів:

– наявність рахунків і їх номерів;

– операції списання з рахунків і / або зарахування на рахунки;

– залишок коштів на рахунках;

– призначення платежу;

– номер рахунку контрагента;

– ідентифікаційні дані контрагента;

– код банку контрагента.

Відзначається, що всі звернення і листи тепер можна складати як в письмовому, так і в електронному вигляді. Крім того, банки, згідно з постановою, зобов’язані розкривати дані за рішенням суду в необхідному обсязі.

У свою чергу, якщо запит за своїм змістом не відповідає вимогам правил, фінустанови можуть відмовити в розкритті банківської таємниці. Надати відповідь про відмову або розкрити інформацію необхідно протягом 10 робочих днів.

Підписатися на розсилку

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Visa представила платформу сумісності цифрових валют.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284