Стоп, шахрай! Мобільні оператори хочуть ідентифікувати абонентів

  • Юлия
  • 03.08.2020 1166

Для протидії випадкам шахрайства та незаконної зміни фінансового номера телефону найбільші мобільні оператори України наполягають на більш серйозному підході до зміни номера.

У спрощенні процедури перенесення мобільних номерів оператори бачать можливість істотних ризиків мобільного шахрайства, відзначається в зверненні операторів.

Зокрема, директор по регуляторному забезпеченню Київстар Олександр Когута зазначив, що спрощення несе істотні ризики для абонента. Він не зможе повернути собі номер, загублений в результаті шахрайства. Також як не зможе повернути гроші зі свого банківського і мобільного рахунку, якщо номером заволодіє аферист.

Експерти пояснюють, що відсутність можливості встановити, чи дійсно абонент, який переносить номер, є законним власником номера, може привести до сплеску злочинів в сфері мобільного банкінгу, а також доступу до персональної інформації на сайтах держпослуг, профілів в соцмережах тощо.

На думку фахівців міжбанківської Асоціації членів платіжних систем України, перенесення номерів без ідентифікації загострить ризики шахрайства. Варто нагадати, що в Україні майже 90% абонентів користується мобільним зв’язком на умовах передоплати анонімно. Згідно з підрахунками фахівців Асоціації, в минулому році українці втратили близько 330 млн гривень через шахрайство з мобільними номерами.

Таким чином, оператори підкреслюють, що необхідно зберегти двокрокову модель перенесення номерів для запобігання шахрайству.

За рік існування послуги з перенесення мобільних номерів нею скористалися 72 000 людей. Це близько 0,13% від загальної кількості мобільних абонентів України.

Підписатися на розсилку

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Apple купила стартап з перетворення iPhone в платіжний термінал.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284