Українські хакери обікрали іноземні банки на 2,5 млрд доларів

  • Юлия
  • 28.01.2021 1065

Українська кіберполіції викрила хакерів, які поширювали найнебезпечніший в світі комп'ютерний вірус «EMOTET».

За даними Національної поліції, в ході міжнародної спецоперації за участю українських і зарубіжних правоохоронних органів виявлена і заблокована діяльність транснаціонального хакерського злочинного угруповання.

Повідомляється, що інфраструктура «EMOTET» включала сервери по всьому світу і була фактично БОТ-мережею.

Поширювався вірус за допомогою спам-розсилок, через документи Word, Excel і ін. Листи були стилізовані під найрізноманітніші попередження: про поширення COVID-19, рекомендації щодо безпеки облікового запису, іноді навіть як запрошення на вечірку.

Припавши в ПО, вірус починав відправляти розсилку від імені «інфікованих» адресатів, а також встановлював на пристрій додаткові віруси.

За допомогою «EMOTET» хакери викрадали персональні дані користувачів – паролі, логіни, історію браузера, платіжні та банківські дані і ін. А отримавши їх, перераховували всі наявні засоби на підконтрольні їм рахунки.

Роботу інфраструктури поширення вірусу його безперебійну діяльність підтримували два громадянина України, про це стели відомо в ході слідчих дій.

За попередніми даними, вірус завдав шкоди банкам і фінансовим установам Європи і США на суму близько 2,5 мільярдів доларів.

Українська кіберполіція спільно з правоохоронцями іноземних держав одночасно провели обшуки на території України, Нідерландів, Німеччини, Франції, Литви, Канади, США та Великобританії.

В ході обшуків вилучено серверне обладнання, комп’ютерна техніка, носії інформації. У них виявлені відомості про компанії, на які здійснювалися кібератаки.

Крім того, вилучено банківські картки, «чорнові» записи з паролями, логінами і ключами до закритих сервісів, а також готівка. На даний момент діяльність БОТ-мережі «EMOTET» повністю заблокована. Вона розташовувалася на більш ніж 90 серверах в різних країнах світу.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що бізнес все частіше проводить виручку через РРО.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284