У Нацбанку розповіли подробиці пілотного випуску е-гривні

  • Юлия
  • 15.11.2021 2152

Національний банк України досліджує питання про необхідність широкомасштабної емісії електронної гривні.

За даними заступника голови НБУ Ярослава Матузка, наразі НБУ спільно з Мінцифри та іншими зацікавленими державними установами вивчає оптимальні характеристики електронної гривні, юз-кейси та моделі, технології, архітектуру випуску.

Зокрема питання вивчається спільно з Мінфіном, Мінсоцполітики, ДПСУ, Держказначейством, Держфінмоніторингом.

Наголошується, що першим етапом проекту має стати розробка концепції цифрових грошей Нацбанку, йдеться в інтерв'ю Ярослава Матузька FinClub.

Як пояснив Матузка, це дослідно-аналітична робота, внаслідок якої регулятор отримає певну бізнес-модель, дизайн, технологію, архітектуру, бухгалтерську модель. Це дасть змогу проаналізувати вплив електронної гривні на монетарну політику, фінансову стабільність, відкритість ринку, вивчити та врахувати міжнародний досвід використання електронних грошей.

Потім буде другий етап – новий пілотний проект. Зазначається, що на основі затвердженої концепції та після відповідної розробки нормативно-правових та регуляторних актів буде проведено тестовий або так званий пілотний випуск та використання е-гривні у відкритій екосистемі.

За попередніми даними, це, зокрема, допоможе проаналізувати ефекти від випуску цифрових грошей центрального банку та ухвалити рішення про повноцінний випуск.

Підписатися на розсилку

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Україні рекордними темпами зростає кредитування.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284