В Україні – кардинальна трансформація ринку платежів

  • Юлия
  • 16.11.2020 734

ВР зареєструвала законопроект, який покликаний вивести платіжні послуги в Україні на новий рівень.

Існуючий нині закон про платіжні системи та переказ коштів в Україні, прийнятий в 2001 році, на думку експертів морально застарів. Зараз він не відповідає сучасним реаліям та найкращим міжнародним практикам.

За даними НБУ, на фінансовому ринку новий законопроект називають «про відкритий банкінг», але він більшою мірою – про новий рівень платіжних послуг, їх якість та орієнтацію на клієнта.

Планується, що законопроект №4364 про платіжні послуги істотно модернізує регулювання діяльності українського ринку переказу грошових коштів і платежів, пише minfin.

В НБУ впевнені, що новий закон підготує умови для більш швидкого розвитку платіжних продуктів, послуг та сервісів. На думку Олексія Шабана, заступника голови НБУ, законопроект дозволить вийти на ринок новим учасникам, що сприятиме зростанню здорової конкуренції. Відповідно, у виграші будуть, в першу чергу, споживачі – так як зможуть отримувати нові зручні послуги, більш якісні і за вигіднішою ціною.

Крім цього, даний законопроект дозволить адаптувати українське законодавство до законодавства ЄС, а також сформувати правову основу для інтеграції українського платіжного ринку з європейським. На думку фахівців, це також створить основу для подальшого розвитку українського платіжного ринку і сприятиме його модернізації.

Фото: minfin.com.ua

Зокрема, норми даного документа спрямовані на встановлення правил надання платіжних послуг в Україні, а також вимог до постачальників платіжних послуг. Велика роль відведена посиленню захисту прав споживачів фінпослуг, підвищенню ефективності та безпеки надання платіжних послуг, сприянню інноваціям.

Крім того, документ включає зміну застарілих підходів до правового регулювання платіжного ринку. Важливим доповненням є розширення кола постачальників платіжних послуг та впорядкування їх діяльності на платіжному ринку.

Підписатися на розсилку

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що споживачі фінпослуг стали на 73% частіше звертатися до НБУ.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284