В Україні легалізували криптовалюту: які податкові зміни очікуються?

  • Юлия
  • 28.09.2021 2776

В Україні прийнято законопроєкт про віртуальні активи, таким чином, була легалізована криптовалюта.

Відзначається, що криптовалюту планують оподатковувати, відповідний проєкт закону вже розісланий народним депутатам.

Про те, як будуть обкладати податком криптовалюту розповів президент «Блокчейн Асоціації України» і засновник криптобіржі Kuna Михайло Чобанян в своєму telegram-каналі.

Так, згідно з документом, планується ввести податок на прибуток з віртуальних активів. Зокрема, для фізичних осіб – 5% податку на прибуток + 1,5% військового збору. А для юридичних осіб – 5% податку на прибуток.

За попередніми даними, такі ставки будуть діяти 5 років, так як вони є пільговими категоріями, після чого ставки можуть зрости.

Варто відзначити, що ці ставки будуть застосовуватися тільки до прибутку, яку інвестор виводить з біржі. Тобто, якщо протягом року, наприклад, інвестор, збільшив свої активи умовно з 1 тисячі доларів до 3 тисяч доларів, але не вивів їх з біржі, не платить нічого. У свою чергу, інвестор, який ці гроші вивів, заплатить 6,5% з 2 тисяч доларів, адже такий його прибуток.

На даний момент в Україні діє колишнє податкове законодавство щодо криптовалюти – зараз необхідно платити 18% податку на доходи фізичних осіб та 1,5% військового збору. Дані вимоги стосуються оподаткування доходу фізосіб. Разом з тим, зараз потрібно платити податки не з прибутку, а з усієї суми, яку інвестор виводить з біржі.

На сьогоднішній день оборот віртуальних активів в Україні щодня становить 1 мільярд гривень. Однак це відбувається «в тіні» – так вважає міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Підписатися на розсилку

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що послуга зняття готівки з картки на касах торгових точок – не популярна.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284