В Україні – зростання ринку фінпослуг всупереч пандемії

  • Юлия
  • 23.12.2020 697

За даними НБУ, незважаючи на пандемію COVID-19, в Україні відзначається зростання ринку фінансових послуг.

Повідомляється, що на даний момент в Україні працює 1 414 фінансових компаній, компаній-лізингодавців та ломбардів. Регулятор проаналізував результати їх діяльності за 9 місяців поточного року та поділився ключовими числами і трендами.

Так, за даними Нацбанку, на 15% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року виріс обсяг позик – збільшення до 66 млрд гривень. Зокрема, в третьому кварталі кредитування було більш жвавим, ніж в докарантинному першому кварталі.

Крім того, зріс обсяг послуг факторингу – до 63 млрд гривень – на 38%. Трендом при цьому стала не тільки колекторська діяльність, а й розвиток класичного факторингу.

Проте, наголошується, що просіли за 9 місяців ринки ломбардів і компаній-лізингодавців. Обидва ринку відзначають спад до 12 млрд гривень і 15,6 млрд гривень – в середньому на 9%.

При цьому повідомляється, що в тренді – онлайн кредити, українці переважно отримують позики дистанційно, а не в відділеннях фінансових компаній.

На даний момент онлайн-кредити складають майже 3/4 всіх позик громадян за 9 місяців 2020 року – а саме 24,3 млрд гривень з 33,5 млрд гривень всіх позик. Споживачі фінансових послуг, як правило, беруть кредити на термін до 1 місяця. Поступово зростає кількість установ, які дають можливість оформити кредит онлайн.

Підписатися на розсилку

Проте наголошується ще одна тенденція: значна частина гравців ринку фінансових послуг є «сплячою». Так, за даними НБУ, ніяких послуг протягом дев’яти місяців не надавала кожна шоста фінкомпанія. Найбільша кількість «сплячих» ліцензій – у фінансових компаній-гарантів: з 354 компаній, активні лише 26.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що пріоритетне завдання НБУ в 2021 – впровадження відкритого банкінгу.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284